Laparoskopik (Kolesistektomi) Safra Kesesi Ameliyatı
Laparoskopik Kolosistektomi - Safra Kesesi Ameliyatı
Safra kesesi karaciğer altına yerleşmiştir ve yağların sindirilmesinde gerekli olan safrayı depolar. Eğer safranın içeriği değişir ise kolesterol kristalleri oluşur, bu kristaller safra tuzları ve pigmentleri ile birleşerek safra taşlarını oluşturabilir. Bu taşlar çoğu kez bulgu vermezler ve rutin taramalar sırasında ortaya çıkabilirler.
Ancak bazı taşlar hafif bir rahatsızlık hissinden şiddetli ağrıya kadar değişebilen bulgular oluştururlar. Ağrı klasik olarak karının sağ-üst kısmındadır ve yağlı yemek sonrasında artar. Eğer şikayetlerinizin safra kesesi taşına bağlı olduğu tespit edilirse mutlaka cerrahi uygulanmalı ve safra keseniz alınmalıdır.
Safra kesesi ameliyatı karına uygulanacak bir kesi ile açık cerrahi olarak yapılabildiği gibi laparoskopik olarak da uygulanabilir. Laparoskopik kolesistektomide küçük kesi yolu ile karına gönderilen kamera ve cerrahi aletler ile safra kesesi çıkarılmaktadır.
⭐️Safra kesesi taşı, belirtileri ve daha fazla bilgi için tıklayın!
Laparoskopik ameliyatın açık cerrahiye göre avantajları nelerdir?
-
Laparoskopik ameliyatta açık cerrahi girişimlerdeki gibi karın kaslarının kesilmesine gerek kalmaz.
-
Laparoskopik cerrahi sonrasında günlük hayatınıza ve işinize daha hızlı dönersiniz. Hatta laparoskopik cerrahilerin pek çoğu günübirlik olarak uygulanmaktadır.
-
Cerrahi sonrasında daha az ağrınız olur.
-
Hastane kalış süreniz daha kısadır. Birden fazla kesiniz olsa da her kesi açık cerrahi kesisine kıyasla çok küçüktür ve daha hızlı iyileşir.
⭐️Safra kesesi taşı, belirtileri ve daha fazla bilgi için tıklayın!
Laparoskopik ameliyat olmaya engel durumlar nelerdir?
-
Geçirilmiş karın ameliyatı, özellikle safra kesesi etrafındaki bölgede geçirilmiş ameliyat
-
Aşırı kanama eğilimi
-
Cerrahin laparoskopik olarak safra kesesini görmesini engelleyecek herhangi bir durum varlığı
-
Hangi ameliyat şeklinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.